cO

Přijďte ochutnat pravý med

Z čisté přírody, přímo od včelaře… včelařství JAMA.

Produkty


Med
Je nejznámější a nejdůležitější včelí produkt. Je to hodnotná dietetická potravina, sladidlo a „lék“. Včely posbírají nektar nebo medovici a jiné sladké šťávy rostlinného původu, které obohatí látkami z vlastního těla (enzymy a živočišné bílkoviny z hltanových žláz), pozmění ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plástech, kde pak tato hmota dozrává v med.


Proč krystalizuje med?
Nejen včelaři, ale i mnoho spotřebitelů medu ví z vlastních zkušeností, že některé druhy medu tuhnou rychle, některé po určité době a některé neztuhnou nebo nezkrystalizují vůbec. Nemá to nic společného s přidáváním cukru. Je to pouze zcela přirozená vlastnost medu, který je mimo plást. Med je ve své prodejní podobě prakticky přesycený roztok. Med v tekutém stavu vydrží jenom určitou dobu. Právě krystalizace nám zaručuje, že med je vysoké kvality a není ničím falšován. Pomalu přechází do pevného, případně krystalického stavu. Může to dojít tak daleko, že med dostaneme z nádoby jen s velkou námahou.


U jednotlivých medů je různý poměr hroznového a ovocného cukru. Medy s vyšším obsahem hroznového cukru tuhnou rychleji. Mezi tyto medy počítáme med řepkový, smetankový a částečně i některé medy z ovocných stromů. Pokud je v medu vyšší obsah cukru ovocného, trvá tuhnutí dlouho, někdy dokonce velmi dlouho. Typickým příkladem je med akátový, který může zůstat v tekutém stavu až dva roky. Medovicové medy jsou někde mezi tím; tuhnou několik týdnů nebo měsíců. Výjimku tvoří medovicové medy (většinou smrk a modřín), které obsahují melecitózu. jedná se tzv. o trojitý cukr – dvě molekuly hroznového a jedna molekula ovocného cukru. Tento med, který rychleji tuhne v nádobě mají některé maminky rády, protože děti neumažou tuhým medem stůl tak hodně jako tekutým.


Jak ztekutit med?
Zkrystalizovaný med můžeme bez poškození opět udělat tekutým zahřátím ve vodní lázni na teplotu 40°C.


Avšak příliš vysoká teplota medu škodí. Delší zvýšení na 45°C poškodí enzym invertázu, která je termolabilní a krátkodobý ohřev na 70°C ji zničí. Takový med nemůžeme označit již jako přírodní.


V některých zámořských zemích se stalo bohužel zvykem zahřívat med na teplotu 70 – 75°C. Schopnost krystalizace se tím podstatně zmenší, nebo dokonce odstraní. Tato metoda je provozována proto, že většina zákazníků požaduje med tekutý. Tento med může v regále stát dlouho, aniž zkrystalizuje. Není to ale již plnohodnotný med.


Druhy medů
Květový
Je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.


Medovicový (tmavý)
Medovicové nebo také (lesní) medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu.


Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné – zvláště v Evropě.


Smíšený
Je směsí určitého podílu medů nektarových – květových a medů medovicových – lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený a oblíbený. Mísení různých druhů medu je přirozené již při zpracování včelami v úlu. Záměrným mísením různých druhů lze vhodně upravit chuť, vůni i barvu medu.


Pastový med
Pastový med (neboli také krémový) je přírodní včelí květový med, který brzy po vytočení z plástů, kdy začíná tuhnout se po několik dnů pomalu míchá v pastovacím zařízení, až se stane krémovým. V takto jemně za studena pastovém medu zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny po dlouhou dobu.


Mateří kašička
Je výměšek hltanových žláz včely medonosné. Jako potravu ji dostávají larvy do stáří 3 dnů a pak pouze larvy, ze kterých se vylíhne matka, a samozřejmě včela matka, která ji dostává po celý život, což jí zajišťuje plodnost a dlouhověkost. Mateří kašička obsahuje mimo jiné minerální látky, tuky, cukry, puriny, aminokyseliny a peptidy, bílkoviny, hormony a vitamíny.


Propolis
Je výpotkem pupenů kůry (rostlinné pryskyřice), který včely zpracovávají a používají v úlu k čištění a jakési dezinfekci. Rovněž s ním tmelí netěsnosti, spáry a podobně. Propolis má mimo jiné protizánětlivé a analgetické účinky, ničí bakterie, bacily a viry, tlumí účinek z ozáření a podporuje hojení ran a regeneraci buněk.


Propolis


Pyl
Je velmi cenným produktem. Obsahuje množství bílkovin, železa, kalcia a fosforu. Dále obsahuje draslík, hořčík, chlor, měď, kobalt, křemík, sodík, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny B6 (udržuje pokožku a sliznice zdravé, podporuje růst vlasů, podílí se na tvorbě pigmentu pokožky a krvinek), H (udržuje prostupnost cév) a F (nedostatek vyvolává nechutenství). Pyl je třeba skladovat v absolutním suchu. Můžeme jej rovněž uchovávat v mrazničce nebo jej namíchat do medu. Jinak snadno vlhne a plesniví.


Pyl je vhodný na snížení tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi, podporuje tvorbu červených krvinek, stavbu kostí, zubů a nervů, upravuje činnost střev, užívá se při a proti onemocnění prostaty, zánětech horních cest dýchacích, nervových onemocnění, poruchách trávení apod. Je to vynikající pramen energie nejen v zimě a na jaře.


Vosk
Vosk včela vytváří ve speciální žláze a vylučuje jej do sternitů (pánviček) na spodku prodlouženého zadečku. Ztuhlé voskové lupínky jsou odebírány ostatními včelami a dále zpracovány na stavbu díla. Pokud mají dostatek potravy, včelí dělnice vosk vylučují zpravidla mezi dvanáctým až osmnáctým dnem života. Na výrobu 1 kg vosku včela spotřebuje 3 kg medu a 50 g pylu.



Včelí jed
Jed slouží k obraně včelstva obsažený v žihadle. Včelí jed je bezbarvá kapalina, která je sekretem jedové žlázy a je obsažena v jedovém váčku včely dělnice. Do těla se dostává bodnutím – žihadlem.

Kontakty


605 806 096






Ing. Jaromír Mareček,
Štěrbova 380, 551 02 Jaroměř 3

Certifikáty

Tento web používá cookies - více informací. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím.